De oorlog van Alan

La guerre d'Alan, zo'n tiental jaar geleden begonnen door Emmanuel Guibert en sindsdien in stoten (maar welke!) afgewerkt, is nu eindelijk in het Nederlands verschenen, bij Sylvester. We beschreven het reeds als een pareltje van het (historische) beeldverhaal, ook voor in de klas:

Emmanuel Guibert is een bijzonder gevoelig en getalenteerd tekenaar en met La Guerre d'Alan bewees hij ook een sterke verteller te zijn. Guibert is van alle markten thuis: realisme, fantastiek, historische strips (Zwarte Olijven) en journalistiek (De fotograaf). Voor deze reeks voerde hij ellenlange gesprekken met Alan Ingram Cooper, een Amerikaanse veteraan van de Tweede Wereldoorlog. Hij hervormde en ordende diens herinneringen tot een chronologische reeks avonturen (van telkens een paar pagina's). Cooper volgde nu en dan de verstripping van zijn geheugen en vond die steeds heel overtuigend en waarheidsgetrouw. Hij stierf echter tijdens deze boeiende uitwisseling en liet Guibert alleen achter als fakkeldrager van zijn persoonlijk verleden.

Niet alleen is deze reeks de ideale kruising tussen strip en geschiedenis (de strip als archief, als egodocument, als herdenking) maar ook ideaal voor in de klas. In makkelijk voor te schotelen korte eenheden volgt de lezer het parcours van de jonge Alan van recrutering over legeropleiding naar de gigantisch georganiseerde oorlogscampagne in Europa. De gebeurtenissen zijn persoonlijk, nu en dan grappig of ontroerend en boeiend materiaal voor jonge droomhoofden. De stijl is prachtig uitgepuurd, zeer toegankelijk en laat alle ademsruimte over aan het relaas. Bovendien rakelt de beeldtaal de hele sfeer op van de jaren '40.

Nu de Nederlandstalige vertalingen komen hebben de leraars geschiedenis geen excuses meer. (SC)

Guibert, Emmanuel, De oorlog van Alan., Sylvester, °2009