Gilgamesj

Wanneer stripmakers de drang (of de inspiratieloosheid) voelen om volledige werken uit de literatuur of de mythologie te verstrippen loopt dat meestal uit op een sisser. Het is nu eenmaal niet zo simpel om enkele kilo’s proza in een paar gram strip te rammen.
Gilgamesj is echter een strip die gezien mag worden. De elf authentieke kleitabletten waarop het epos van deze Mesopotamische koning uit de 7de eeuw voor Christus gebeiteld werd, worden in deze 96 pagina’s strip accuraat, chronologisch en bovenal begrijpbaar omgezet naar een vlot lezend verhaal.
Veel plaats –en eigennamen doen natuurlijk niet meteen een belletje rinkelen maar de strip is makkelijk te volgen voor leken op het gebied van de Mesopotamische geschiedenis (en laat ons eerlijk zijn: u en ik zijn daar prachtige voorbeelden van).
Niet onbelangrijk is het vrij hedendaagse taalgebruik dat er toch in slaagt de juiste eerbiedwaardige sfeer op te roepen en dat ook de spreuken waarin men zich in epossen soms uitdrukt tot hun recht laat komen. Daarbij komt nog dat de tekeningen soms pareltjes zijn en humor niet wordt geschuwd. Kortom: een aanrader voor wie van correct verstripte mythologie houdt. Peter Moerenhout

("Gilgamesj" door Gwen De Bonneval & Frantz Duchazeau bij Atlas.)