De Grote Slachting 1914-1919

De grote slachting van Tardi en Verney staat al een tijdje geroemd als een klassiek werk. Geen enkele andere strip over WOI bevat zoveel emotie, informatie en spanning dan dit boekwerk. Initieel werden de verschillende hoofdstukken apart uitgegeven maar Casterman bracht onlangs een dikke hardcover uit die alle delen verzamelt en afroomt met een lijvig tekstdossier.

De strip heeft een zeer strakke vorm in die zin dat elke pagina uit drie paginabrede prenten bestaat en dat de enige tekst een monologue interieur van een simpele Franse frontsoldaat behelst. Die tekst lijkt, als men het boek vluchtig bekijkt, zeer overvloedig en dat kan misschien een beetje afschrikken, maar laat u niet bedotten. Aangezien het wedervaren van de soldaat in een simpele en meeslepende taal wordt verteld, wordt je als lezer vrijwel meteen het verhaal in getrokken en leef je meteen mee met de horror die de frontsoldaten in deze “Grote Oorlog” beleefden.


De auteurs belichten een groot pallet aan feiten en faits divers. Zo kan je als lezer een hele hoop nieuwe zaken ontdekken over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis gaande van strategische troepenbewegingen tot hoe de soldaten hun kont afveegden na de grote boodschap. De kleuren en tekeningen zijn rauw en gedetailleerd wat er enerzijds toe leidt dat emoties en spanning goed overkomen en dat maakt dat de lezer zich in het midden van de actie voelt, anderzijds heeft dit ook als effect dat de gruwel en het shockeffect niet van de poes zijn. Het boek behandelt eveneens de periode na de oorlog, wat een vrij volledig historisch beeld geeft van het gebeurde. Niet alleen de feitelijke gebeurtenissen worden onder de loep genomen maar ook de gevoelens en de indrukken die WOI op de mensen van die tijd maakte.


Het begeleidende dossier is rijk gestoffeerd met feiten en foto’s maar lijkt me meer iets voor de diehards. Er wordt zoveel wetenswaardigheid in zo weinig tekst gepropt dat men door de bomen het bos niet meer ziet. De namen van belangrijke fronten, dorpen, generaals, enzovoort vliegen je als granaatscherven om de oren.
Het belangrijkste aspect aan deze strip is echter dat hij de oorlog aanschouwelijk maakt voor de lezer. En laat dat nu net van belang zijn in de klas. Het klinkt misschien raar maar al wie van oorlog houdt kan aan deze strip zijn hartje ophalen. (PM)


Tardi, Jacques & Verney, Jean-Pierre; De grote slachting 1914 - 1919, Casterman, 2010


recensie op Forum Eerste Wereld Oorlog
recensie op stripinfo
recensie op goddeau